Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese odpoledne a večer přeháňky a bouřky, i s přívalovým deštěm a silným větrem

Večer a v noci na jihu a východě pozor na silné bouřky, mohou působit škody - sledujeme on-line

Aktuality

Dnešní den začne slunečnou oblohou, během dne ale začne přibývat kupovité oblačnosti a postupně od jihu i oblačnosti související s frontální vlnou z Alp. Odpoledne se na jihu území přeháňky objeví spíše ojediněle, ale večer jich rychle začne přibývat. Čekají se především na jihu a východě území, kde se budou i v noci na zítřek vyskytovat přeháňky a bouřky. Budou i silné s přívalovými srážkami, zpočátku nelze vyloučit ani kroupy nebo silné nárazy větru. Hlavně přívalové srážky mohou již působit škody. Půda je nasycená a srážky v noci opět zasáhnou například oblast Beskyd. V bouřkách může spadnout až kolem 40 mm srážek a dojít k zatopení níže položených míst. Rozvodnit se mohou i menší říčky. Situaci je tak třeba především večer a v noci pozorně sledovat. Další vlna bouřek navíc jihovýchodní polovinu území zasáhne i v noci z na neděle na pondělí.

On-line

22:30
Zatím největší kroupy zaznamenaly ve Vlachově u Boskovic, kde dosáhly až 3 cm (viz fotografie níže). Kolem 2 cm měly i v Prostějově. V noci už bude riziko krupobití klesat a naopak poroste riziko vydatných srážek.

22:30
Zatím nejvíce srážek spadlo severně od Brna, kde to bylo i kolem 20 mm. Aktuálně prší na jihu Čech a na Vysočině a Moravě se místy tvoří nové bouřky. Bouřková činnost tu bude pokračovat i v následujících hodinách.

22:29
Přívalové povodně zasáhly oblasti severně od města Graz v Rakousku (viz video níže). Hlášeny jsou vážné škody. Spadlo zde i přes 100 mm srážek. Tak silné bouřky k nám nepostupují.

20:45
Silná bouřka postupuje na Prostějov. Mohou ji doprovázet kroupy. Kolem 2 cm měly v několika obcích, které už tato bouřka zasáhla.

20:35
Zatím jsou u nás pozorovány izolované bouřky. Rozsáhlejší bouřkové systémy zůstávají v Rakousku. V průběhu noci ale mohou zasáhnout i Moravu. Právě v nich potom úhrny srážek mohou dosáhnout až 40 mm. Na jejich čele je nutné počítat i se silnějším větrem s nárazy přechodně 70 km/h.

20:21
Silná bouřka u Boskovic na Moravě může produkovat i kroupy přes 3 cm. Na radaru má i větší bílé jádro. Radar

20:11
Velmi silné bouřky jsou hlášeny z řady regionů v Rakousku. Na některých místech způsobily i sesuvy půdy (viz článek). Ten se dokonce sesunul i na dálnici A9 (Übelbach). V Německu byly ojediněle hlášeny i kroupy o velikosti 2 až 3 cm.

20:04
19:54
První silná bouřka vzniká severně od Brna. Mohla by přerůst i do stadia supercely. V oblasti panuje vysoký střih větru a příhodné podmínky pro jejich tvorbu. Pak může přinášet i kroupy a silné nárazy větru.

19:37
18:55
První izolovaná bouřka z Bavorska míří do Českého lesa, ale postupně bude slábnout (postupuje do oblasti, kde nejsou příliš vhodné podmínky pro tvorbu bouřek). Přeháňky vznikají na východě Vysočiny. V příštích hodinách bude rychle přeháněk a bouřek na jihu a východě přibývat. Radar

18:05
Bouřky postupují Bavorskem dále na východ k našim hranicím. V Mnichově je doprovodil náraz o síle 76 km/h. Podobné se mohou objevit i u nás. Větší komplikace ale mohou způsobit přívalové srážky s úhrny až 40 mm (nejpravděpodobnější jsou později na Moravě).

17:10
Denní maxima se dnes dostala na 24 °C až 28 °C. Na jihu Moravy je až kolem 29 °C (viz například měření z Břeclavi).

16:40
Velmi silné bouřky postupují jihem Německa. U Mnichova jsou hlášeny i dvě supercely s kroupami. Postupně odtud zamíří na jih Čech, kde ale o něco zeslábnou. V noci potom zamíří i na Moravu a později do Slezska, kde jejich hlavním nebezpečím budou přívalové srážky s úhrny až 40 mm. Ty pak mohou vést k zatopení níže položených míst nebo rozvodnění menších říček.

14:30
Bouřky se rychle rozvíjí na jihu Německa. Nedaleko města Ulm je výrazná supercela. Večer odtud bouřky zamíří i na jih našeho území. Evropský radar

13:10
Malá bouřka je pozorována nedaleko našich hranic v Rakousku. Až večer se začnou tvořit i u nás.

11:30
Díky vysokým hodnotám střihu větru se hlavně večer na jihu a východě území mohou objevit i rychle postupující supercely. V nich se mohou objevit nárazy větru kolem 80 km/h, kroupy až kolem 2 cm a přívalové srážky s úhrny 30 mm.

11:10
Rakouská meteorologická služba vydala u hranic s Čechami druhý nejvyšší stupeň varování před bouřkami (ZAMG). Právě v Rakousku a u nás budou dnes bouřky nejsilnější ze střední Evropy.

10:30
Aktuálně je na většině území slunečno a teploty se šplhají přes 20 °C. Odpoledne bude letních 24 °C až 28 °C. První srážky dnes na jih dorazí pozdě, většinou k večeru.

9:08
Dnes během dne bude často slunečno, ale odpoledne začne přibývat oblačnosti. První srážky a bouřky se ale objeví zřejmě až k večeru na jihu Čech. V první polovině noci jich ale rychle bude v jihovýchodní polovině území přibývat. Počasí zde ovlivní frontální vlna z Alp. Nejsilnější budou bouřky na Moravě a ve Slezsku. Zde se objeví i bouřkové systémy s úhrny až kolem 40 mm. Některé modely výjimečně nevylučují ani úhrny přes 50 mm. Takové úhrny již mohou působit škody. Hlavně v oblasti Beskyd je i velmi nasycená půda a může docházet k zatopení níže položených míst nebo i rozvodnění menších toků. Zítra nad ránem budou srážky opět ustávat.



Tip: Sledujte bouřky on-line